Proizvod mjeseca - Thomy majoneza

Tijekom ožujka u svim Robin trgovinama možete pronaći posebna pakiranja Thomy majoneze po super akcijskim cijenama. No, vratimo se nakratko u prošlost da se podsjetimo što je to zapravo majoneza i kada se počela praviti.

Majoneza je naziv za hladni umak i namaz napravljen od žumanjaka jajeta i ulja. Majoneza se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji polovicom 17. stoljeća, a dobila je ime  po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorku. (Mahon à aise – Mahunu po ukusu). Izvorni recept je prilagodio čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême, umiješavajući ulje sa žumanjcima.
Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. stoljeća kreće u masovniju proizvodnju i sa vremenom smo dobili majonezu kakvu danas poznajemo.
Majoneza ima raznovrsnu upotrebu, koristi se kao umak, uz svježe pečen kruh ili pecivo, hrskave krumpire, dodatak mesu s roštilja ili je sastavni dio jela, poput francuske salate ili sočnog sendviča. Služi i kao baza za izradu različitih vrsta umaka.

Svatko od nas ima omiljeno jelo ili salatu koje ne bi bilo ni približno ukusno da u njemu nema majoneze. Mi ćemo vam ponuditi jedan recept sa Thomy majonezom koja je prepoznatljivog okusa i priznate europske kvalitete, za jaaako finu salatu koju možete pripremiti u svojoj kuhinji!

Hladna salata sa tunom i tortellinima


salata

Sastojci:

 • tortellini sa sirom 500 g
 • zelene mahune 200 g
 • tuna iz konzerve, ocijeđena 400 g
 • 1 veća rajčica
 • ¾ šalice crnih maslina, narezanih
 • 4 mlada luka, narezana
 • ¾ šalice THOMY majoneze
 • 3 žlice balzamičnog octa

 Priprema:

 1. Skuhajte tortelline prema uputi na pakiranju i mahune te ih ocijedite i ohladite.
 2. Pomiješajte tunu, tortelline, mahune, masline, narezanu rajčicu na kockice i mladi luk u većoj zdjeli.
 3. Posebno pomiješajte THOMY majonezu i balzamični ocat.
 4. Zatim umiješajte umak u smjesu tjestenine, tune i povrća te nježno promiješajte.
 5. Po ukusu začinite sa svježe mljevenim paprom i soli.

 

THOMY proizvodi pretvaraju jednostavne prilike u gozbe! 🙂