U sklopu Renesansnog festivala na koprivničkim bedemima, koji će se održati od 23. do 26. kolovoza, jedna od aktivnosti bit će i tradicionalni srednjovjekovni streličarski kup Hrvatske koji će se ove godine zvati Robin srednjovjekovni streličarski kup.

U međunarodnom natjecanju streličara očekuje se oko 60 strijelaca koji će biti podijeljeni u dvije skupine s obzirom na rezultate ostvarene na prethodnim turnirima sa srednjovjekovnom tematikom. Natjecatelji će s udaljenosti od 15 metara gađati u mete promjera 80 centimetara.

streličar

Natjecanje je posebno po tome što se gađa s drvenim strelicama i drvenim lukom iz jednog dijela. Po navodima organizatora turnira, ovakav tip gađanja zahtjeva još veću spretnost i iskustvo nego kada se gađa iz sportskog luka jer na tradicionalnom drvenom luku iz jednog dijela nema nišana ni okidača. «Gađa se instiktivno, kao u srednjem vijeku, što zahtjeva puno više sprenosti, tehnike i uvježbavanja. Ove godine očekujemo veliki broj sudionika, ali pozivamo i sve ostale zaljubljenike u streličarstvo, da budu s nama, probaju i sami gađati i prate ovo tradicionalno natjecanje», kaže Drago Mlinar, organizator finala Robin srednjovjekovnog streličarskog kupa u sklopu Renesansnog festivala u Koprivnici, kojeg smo ulovili na povratku s  festivala Vitezova vranskih i Pomorske bitke u Pakoštanima, manifestacijama koje su se održale prošlog vikenda.

Satnica turnira:

Satnica srednjovjekovnog streličarskog turnira

Svaki natjecatelj gađat će 10 serija po 3 strijele i može maksimalno ostvariti 300 bodova. Osam najboljih raspucavat će u samoj završnici (četvrtfinale, polufinale, finale) sve dok ne dođemo do najpreciznijeg streličara.

Osim pokala, natjecatelji će se boriti i za Robin renesansne poklon vrećice u čijoj su nam realizaciji pomogli vjerni partneri – Podravka, Carlsberg, Kudelić mesna industrija i Vinarija Kostanjevec.

Robin logo

«Izuzetno nam je drago što možemo biti dio značajne i velike manifestacije kao što je Renesansni festival u Koprivnici. Robin trgovine ove godine još neće otvoriti renesansnu trgovinu, ali sponzorstvo streličarskog natjecanja učinilo nam se logičnim. U našem logotipu kojeg svakodnevno viđaju kupci Robin trgovina nalazi se i kapica Robin Hood-a, a posebno za Renesansni festival razvili smo i srednjovjekovni logotip koji u svom središtu ima preciznog strijelca» , rekao nam je direktor Robin trgovina, Robin Šatvar.

Uvertira u finale srednjovjekovnog streličarskog kupa Hrvatske, bit će dječji streličarski turnir u gađanju dječjim lukom i strijelom te samostrelom za djecu od 10-14 godina s nagradama za tri najpreciznija natjecatelja (roditelji prijavite mlade streličare na samoj lokaciji na bedemima neposredno prije turnira, između 9:30 – 10:00)

Pozivamo Vas sve u nedjelju dopodne na Renesansni festival u Koprivnicu, na Robin srednjovjekovni streličarski turnir.